Vandanalyse

Vandanalysen

Vandanalyse:

Hvad fortæller en drikkevandsanalyse ?

Kimtal, 22°C

Dette kimtal giver et udtryk for antallet af "kuldeelskende" bakterier, der kan være naturligt forekommende i naturen, f.eks. jord- og vandbakterier, forrådnelsesbakterier m.v. Bakterierne lever af vandets indhold af organisk stof. De er sjældent sygdomsfremkaldende, men må dog ikke forekomme i for stor mængde, bl.a. af hensyn til personer med svagt helbred. Det er vigtigt at iagttage væsentlige ændringer i kimtallet.






højst tilladelige værdi ( afgang fra vandværk):

50 pr. ml


højst tilladelige værdi ( ledningsnet):

200 pr. ml




Kimtal, 37°C

Bakterier, der kan vokse ved legemstemperatur. De kan være sygdomsfremkaldende eller være ledsaget af sygdomsfremkaldende bakterier.

Forhøjede kimtal kan skyldes for ringe udskiftning af vandet eller, at der for nyligt har været ledningsarbejde. Der kan også være tale om forurening fra overfladevand på grund af utætheder i systemet.


Højst tilladelige værdi ( afgang fra vandværk):

5 pr. ml.


Højst tilladelige værdi (ledningsnet):

20 pr. ml.


Coliforme bakterier

Denne gruppe bakterier er som regel ikke sygdomsfremkaldende i sig selv, men trives de samme steder som de sygdomsfremkaldende bakterier. Påvisning af coliforme bakterier tages derfor som et tegn på forurening med overfladevand. Bakterien er en såkaldt indikatorbakterie.

Højst tilladellige værdi: Ikke målelig

Påvises mere end 20 coliforme bakterier pr. 100 ml, anbefales det at koge det vand, som skal anvendes til husholdningsformål.

Kogningen skal fortsættte, indtil årsagen til indholdet af coliforme bakterier er fundet, og der er foretaget foranstaltninger til forbedring af boringens/brøndens indretning. En opfølgende analyse skal vise, at indholdet af coliforme bakterier er under 20 pr. 100 ml, før kogeanbefalingen ophæves.

Escherichia coli (E. coli)

Bakterien tilhører den gruppe af de coliforme bakterier, der lever i varmblodede dyrs og menneskers tarmkanal, og en forekomst af disse i drikkevand indikerer en frisk forurening med tilløb fra kloak, septiktank, mødding, gylletanke o.lign. E. coli har samme overlevelsesevne som de mest aktuelle sygdomsfremkaldende bakterier, som f.eks. Salmonella og Campylobacter.


Påvises E. coli skal det vand koges, som bruges i husholdningen, indtil forureningen er fundet og fjernet.